Site Loading

De liefde bedrijven verbetert niet alleen je humeur. Seks verbrandt calorieën, verhoogt de immuniteit en kan zelfs het risico op kanker verminderen.

Het vergroten van het gevoel van eigenwaarde is een van de 237 redenen waarom mensen seks hebben, volgens de studie van de University of Texas van vorig jaar (bevindingen gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior). Julia Cole, die het boek heeft geschreven "Hoe je de rest van je leven van geweldige seks kunt genieten", dit is niet verwonderlijk. Ze is ervan overtuigd dat een gezond seksleven en een liefdevolle partner wonderen kunnen doen voor je zelfrespect.. "Na seks maakt het lichaam endorfines aan, deze worden genoemd "hormonen van vreugde", omdat ze je humeur verbeteren, legt ze uit. – Puur fysiek gezien is seks vergelijkbaar met zware lichamelijke inspanning of zwemmen. Maar als je seks hebt met een geliefde, voel je zijn zorg, en dit vergroot het gevoel van eigenwaarde.".

Slechte seksuele ervaringen zullen natuurlijk een negatieve invloed hebben op uw gemoedstoestand. Maar goede seks verbetert de houding ten opzichte van het eigen lichaam, verlicht angst, psychische aandoeningen, depressie en zelfmoord. In 2004 heeft de
een onderzoek met mannen uit vier verschillende culturen. Volgens de resultaten was het mogelijk om vast te stellen dat seksuele bevrediging direct verband houdt met de frequentie van seksuele contacten, en hoe vaker iemand seks heeft, hoe minder hij vatbaar is voor depressie..

Tijdens een orgasme produceert het lichaam oxytocine, een hormoon dat wordt geassocieerd met verschillende positieve mentale en fysiologische effecten. Het belangrijkste dat het geeft, is om de slaap te verbeteren.. "Het lijdt geen twijfel dat seks ontspannend is en kan helpen bij het omgaan met slapeloosheid ”, legt dr. David Delvin, specialist op het gebied van seksuele gezondheid, uit. – Veel mensen gebruiken seks met een partner of doen het zelf om in slaap te vallen. Wanneer een persoon opwinding en een orgasme ervaart, geeft het lichaam oxytocine af, dat als een natuurlijk kalmerend middel dient.".

Deze mening wordt ondersteund door een studie in de Verenigde Staten in 2000. Toen ontdekten de wetenschappers dat 32% van de vrouwen (in totaal 1.866 vrouwen namen deel aan de enquête) die toegaven dat ze de afgelopen drie maanden hadden gemasturbeerd, dit deden om het gemakkelijker te maken om in slaap te vallen..

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van seks is dat het helpt bij het bestrijden van stress. In de studie, waarvan de bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychology, hielden 24 vrouwen en 22 mannen een verslag bij van hun seksleven. De onderzoekers creëerden stressvolle situaties voor hen, bijvoorbeeld gedwongen om in het openbaar te spreken of te oefenen met verbaal tellen. Degenen die seks hadden, konden beter omgaan met stressvolle situaties dan degenen die de voorkeur gaven aan andere seksuele activiteiten of helemaal geen onthouding..

Volgens Julia Cole komt dit door het kalmerende effect van de aanraking van iemand anders.. "Veel onderzoeken hebben aangetoond dat aanraken van nature een persoon kalmeert, of het nu met seks te maken heeft of niet. En als je wordt aangeraakt door iemand om wie je geeft, verdubbelt dit natuurlijk het effect.".

Naast de voor de hand liggende aangename sensaties, wordt aangenomen dat aanraken en strelen een biochemisch effect hebben, waardoor het niveau van cortisol wordt verlaagd, een hormoon dat vrijkomt tijdens stress..

Eén of twee keer per week seks hebben, blijkt de hoeveelheid antilichamen, bekend als immunoglobuline A of IgA, in het lichaam te verhogen, wat kan helpen om verkoudheid en andere infecties te voorkomen. Wetenschappers van de Amerikaanse Wilkes University hebben IgA-niveaus gemeten bij 112 studenten die rapporteerden hoe vaak ze seks hadden. Studenten die vielen in de categorie van degenen die seks hebben, hadden vaak hogere IgA-waarden dan degenen die zich onthielden of minder dan eens per week seks hadden.

Paula Hall, sekstherapeut en psycholoog bij Relate, gelooft ook dat het intieme leven niet alleen het algehele welzijn verbetert, maar ook het immuunsysteem versterkt.. "Alle psychologische voordelen gaan terug naar fysieke gezondheid, zoals het immuunsysteem, legt ze uit. “We weten dat iemand met een hoog zelfbeeld beter in staat is om met ziektes en infecties om te gaan. Daarom, hoe gezonder we psychologisch en emotioneel zijn, hoe gezonder we lichamelijk zijn.".

Bij mannen kan frequente ejaculatie het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker in latere jaren verminderen, aldus Australische onderzoekers in het British Journal of Urology International. Mannen bestuderen met een diagnose "prostaatkanker" en gezonde mannen, ontdekten wetenschappers dat degenen die tussen de 20 en 30 jaar vijf of meer per week ejaculeerden het risico op prostaatkanker met een derde verminderden.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat mannen die in het verleden vaak hebben gemasturbeerd, minder kans hebben op prostaatkanker, bevestigt dr. Delvin. – Niemand weet precies waarom dit gebeurt, maar het lijkt een onweerlegbaar feit".

Bovendien geloven wetenschappers dat regelmatige seksuele activiteit vrouwen helpt borstkanker te voorkomen. In 1989 namen 146 Franse vrouwen deel aan een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen die geen partner hadden en minder dan eens per maand seks hadden, een verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker..

Seks en orgasme zijn een van de belangrijkste componenten van een hechte, gezonde en langdurige relatie, en veel wetenschappers associëren ze met een langer leven. Dit alles heeft weer te maken met oxytocine.. "Oxytocine, ook wel genoemd "hechtingshormoon", wordt geproduceerd in het lichaam van een vrouw die een kind heeft gebaard, en neemt deel aan de vorming van een band met hem, zegt Julia Cole. – Het wordt ook geproduceerd bij mensen die een sterke of langdurige relatie met partners hebben, evenals tijdens geslachtsgemeenschap. Deze "bindend effect" – een van de redenen waarom mensen lange tijd seks blijven hebben nadat ze het vermogen hebben verloren
tot de bevalling".

Dit wordt bevestigd door het werk van wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh. Ze bestudeerden de veranderingen in het lichaam van 59 premenopauzale vrouwen voor en na contacten met partners, die eindigde in knuffels. De studie toonde aan dat hoe meer van dergelijke episodes een vrouw heeft, hoe hoger het oxytocinegehalte.

Tegelijkertijd toonden onderzoeken waarin wetenschappers experimentele stellen vroegen om lange tijd geen seks te hebben, aan dat de algemene relatie tussen mensen verslechtert. Dit toont aan dat seks een belangrijke band is tussen koppels.. "Plus een gevoel dat moeilijker te omschrijven is: het gevoel dat iemand je aantrekkelijk vindt, dat de partner bij je wil zijn, je wil aanraken, legt Cole uit. – Het is erg belangrijk. Ik zie vaak stellen die beginnen uit elkaar te gaan omdat ze niet meer met elkaar slapen en een van de partners besloot dat hij zijn aantrekkelijkheid had verloren.".

Seks verzwakt gevoelens van pijn door verschillende oorzaken, waaronder rugpijn, migraine en artritispijn en premenstrueel syndroom. Dit alles heeft weer te maken met de genoemde hormonen.. "Seks verhoogt het niveau van endorfine, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, bevestigt dr. Delvin. – Er zijn aanwijzingen dat seks chronische pijn en PMS verlicht".

Oxytocine helpt ook bij het verlichten van pijn. In een experiment dat werd gerapporteerd in het tijdschrift Bulletin of Experimental Biology and Medicine, inhaleerden 48 vrijwilligers oxytocinedampen en injecteerden ze vervolgens in hun vingers. Oxytocine verminderde hun pijngevoeligheid met de helft..

In 2001 werden twee onderzoeken tegelijk uitgevoerd naar de invloed van een orgasme op migraine bij mannen en vrouwen – het bleek dat het pijn verlicht. In een eerdere studie van 83 vrouwen met migraine meldde meer dan de helft dat een orgasme de pijn verminderde. En hoewel deze vorm van pijnstilling minder betrouwbaar en effectief is dan medicijnen, gaat een orgasme als pijnstiller sneller..

Seks verbrandt, net als elke andere oefening, calorieën en vet. Dertig minuten krachtige seks verbrandt minstens 85 calorieën. En zelfs als het een beetje lijkt, is het effect cumulatief. Na 42 een half uur "sessies" u verliest 3570 calorieën, dat wil zeggen, u verliest een pond gewicht. "Seks verbrandt calorieën, dus het kan worden vergeleken met matige fysieke activiteit zoals huishoudelijk werk of zwemmen.", – zegt dr. Delvin. Tegelijkertijd is het vrijen veel leuker..

Dit roept echter de vraag op: wat was ervoor, de kip of het ei? Mensen die seksueel actief zijn, hebben de neiging om regelmatiger en actiever te sporten, en lichaamsbeweging verbetert de seksuele gezondheid. Een onderzoek uit 1990 onder 78 mensen ouder dan 9 maanden wees uit dat degenen die met aerobics begonnen, regelmatig meer seks ervoeren, meer succes in bed en meer "bevredigend" orgasme.

Een van de grootste onderzoeken naar de relatie tussen de seksen en sterfte werd van 1979 tot 1983 uitgevoerd in Carfilly, Zuid-Wales; daarna werden de proefpersonen nog 10 jaar gevolgd. In deze studie ondergingen mannen fysieke onderzoeken en beantwoordden ze vragen over hoe vaak ze een orgasme hadden. Na 10 jaar bleek dat het sterfterisico bij mannen die vaak een orgasme hebben (twee of meer keer per week) met 50% afneemt. De onderzoekers ontdekten ook dat zelfs na correctie voor leeftijd en andere risicofactoren, frequente geslachtsgemeenschap geassocieerd was met een lager risico op hartaandoeningen en beroertes..

"Veel studies hebben zich afgevraagd of het huwelijk de levensverwachting verhoogt, voegt Paula Hall eraan toe. – We weten dat een sterke relatie een goed teken is van een lang leven en daarbij speelt gezonde seks een belangrijke rol".

Main Navigation