Site Loading

Inhoud

Kazachstaanse agrariërs denken na over de industriële teelt van noten. Ten eerste kunnen weinig landbouwproducten met hen concurreren op het gebied van de hoeveelheid mineralen en vitamines en, indien mogelijk, hun eigenschappen lang behouden. En ten tweede om zo economisch levensvatbaar te zijn om te groeien.

Volgens de Association of Producers and Processors of Nuts and Berries groeit de vraag naar milieuvriendelijke notenproducten op de wereldmarkt. Als we rekening houden met de viagra online klimatologische omstandigheden in Kazachstan, dan kunt u in de regio’s Almaty en Kyzylorda bijvoorbeeld plant en krijg een hoge opbrengst van walnoten en hazelnoten. En in Zuid-Kazachstan en Zhambyl, naast hen – meer amandelen, pistachenoten en pecannoten.

– Het verwachte voedseltekort op aarde vereist buitengewone oplossingen. Walnoot is een van de meest productieve gewassen. Het bevat een grote hoeveelheid stoffen die nuttig zijn voor mensen en plantaardig eiwit. De hoge prijs en het vermogen tot langdurige opslag maken dit gewas zeer waardevol en concurrerend op de markt, aldus een van de deelnemers aan het ontwikkelingsprogramma voor walnoten, rector van de Kaspische Universiteit Zholdasbek NUSENOV.

Bijna endemisch

Walnoot is niet exotisch voor Kazachstan. Slechts zeven procent van het land ter wereld is geschikt voor het verbouwen van verschillende soorten noten: walnoten, hazelnoten, pistachenoten en andere. Sommige van deze unieke territoria bevinden zich in Kazachstan. Het is een zonde om hier geen misbruik van te maken. Tegenwoordig zijn Kazachse agrariërs van plan noten te planten op een oppervlakte van 1,2 miljoen hectare en producten te verbouwen ter waarde van ongeveer $ 30 miljard. Afzetmarkten kunnen China, India, Arabische landen en Rusland zijn.

– Voor noten zijn praktisch geen chemicaliën nodig, zegt Ere-professor van de Caspian University, vice-voorzitter van de International Association of Walnut Growers Giuseppe CALCANI. – Met de juiste teelt zijn ze misschien helemaal niet nodig. Voordat de planten worden geplant, wordt er een veldtest uitgevoerd. Op basis van de resultaten worden alleen bepaalde mineralen toegevoegd. Dit is waar het gebruik van additieven eindigt..

Recepten van voorouders

– Sinds de oudheid hebben Kazachse genezers de gunstige eigenschappen van noten gebruikt. Bijvoorbeeld aarden en walnoot. En in Altai – ceder, – zegt Hoofd van de afdeling natuurgeneeskunde van KazMUNO, arts in de traditionele geneeskunde uit Almaty Nazigul KONYRTAEVA. – De meeste werden natuurlijk als voedsel gebruikt. Maar ze maakten ook olieknepen, bereidden afkooksels en waterinfusies op groene walnoten, op schelpen, tussenwanden en bladeren door ze te koken. Toen wist de steppe nog niet van het bestaan ​​van alcohol.

Infusies werden gebruikt als remedie tegen diarree, ze werden gebruikt om huidaandoeningen te behandelen. Gebruikt als antiparasitair middel, wetende dat de parasieten bang zijn voor bitterheid en dat bitterheid de ontlasting fixeert. Gezien de giftige eigenschappen van dergelijke medicijnen, hielden genezers de dosering strikt in acht..

Al hun geheimen werden doorgegeven van vader op zoon. Vermeldingen van dergelijke technologieën zijn te vinden in een verhandeling over kruidengeneeskunde die 550 jaar geleden werd geschreven door de Kazachse genezer Tleukbyla-baba, die in de zuidelijke regio woonde en later naar China verhuisde..

Wat zijn de voordelen van noten

Dat is al lang bekend bij mannen verhogen walnoten de potentie. Het regelmatige gebruik ervan zal het lichaam helpen herstellen met een gebrek aan vitamines en mineralen, een slechte ecologie, frequente stress en chronische ziekten.. Zink, aanwezig in walnoten, positief beïnvloedt de ontwikkeling van de geslachtsklieren bij jonge mannen, reguleert de testosteronniveaus en de prostaatfunctie bij volwassen mannen. Calcium en magnesium bevorderen de synthese mannelijk geslachtshormoon testosteron, toenemende spermaproductie.

Noten voorkomen de ontwikkeling van prostatitis, adenoom, voorkomen het optreden van prostaatkanker.

Er zijn veel recepten op basis van walnoten voor mannen. Hier is er een van: hak 12 walnotenpitten en 200 gram gedroogde vijgen, rozijnen en ontpitte pruimen. Bewaar het bereide mengsel in de koelkast. Neem ’s avonds twee eetlepels met kefir. Je kunt ook een ongelooflijk voedzame mix maken van fijngehakte walnoten, gedroogde abrikozen, rozijnen, pompoenpitten, citroenschil en vloeibare, lichte honing. Help jezelf

Walnoten hebben ook een goed effect op de hormonale achtergrond van een vrouw..

Artsen raden aan om ze te gebruiken in geval van groot bloedverlies: na operaties, bevalling, in strijd met de vrouwelijke cycli, evenals in de strijd tegen onvruchtbaarheid. Macro- en micro-elementen in de walnoot normaliseer de activiteit van de geslachtsklieren, voorkom het verschijnen van borstkanker, verbeter de conditie van haar, nagels en huid. Snacks op walnoten verminderen de eetlust, stillen de honger en voorkomen zwaarlijvigheid.

Noten helpen een vrouw tijdens de zwangerschap, wanneer ze in de beginfase veel foliumzuur (vitamine B9) nodig heeft. Bij gebrek daaraan kan het kind inderdaad pathologieën van de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel ervaren. Vult dit houtachtige fruit en ijzertekort in het lichaam van de aanstaande moeder aan.

Voor de vorming van het skelet van het embryo hebben zwangere vrouwen ook nodig fosfor en calcium in walnoten. MAAR magnesium en calcium, die erin zitten, verwijder overtollig vocht uit het lichaam van de vrouw op een latere datum van de zwangerschap. Voor een moeder die borstvoeding geeft, zullen walnoten de lactatie helpen verbeteren en haar moedermelk voedzamer maken..

Het belangrijkste is om niet te veel te eten.

Bij het gebruik van noten is natuurlijk een maatregel nodig. Je kunt ze niet meer dan zeven volle pitten per dag eten..

Moet ze niet toepassen voor zwaarlijvigheid, voedselallergieën, verhoogde bloedstolling, ontsteking van de alvleesklier en darmaandoeningen. U moet deze problemen eerst oplossen. Walnoten kunnen zelfs een gezond persoon schaden als ze oudbakken zijn of in grote hoeveelheden worden gegeten..

Ze worden gebruikt om medicijnen te produceren met bacteriedodende, samentrekkende, tonische en antihelminthische effecten. Boombladeren genezen wonden.

Walnoot is een uitstekende remedie tegen constipatie. Hoewel het 65 procent vet bevat, verlaagt het het cholesterolgehalte in het bloed. In 30 gram fruit (

0,25 kopjes) bevat de dagelijkse hoeveelheid omega-3 vet, dat essentieel is voor de hersenen, het hart en de bloedvaten.

Tot nu toe worden de noten die op de Kazachstaanse markten worden verkocht voornamelijk geïmporteerd. Zo worden er bijvoorbeeld gepeld of gepeld vanuit Iran en Turkije naar ons toe gebracht. En hier moet je heel voorzichtig zijn met hun houdbaarheid, zoals walnoottelers waarschuwen, want dit is een product dat veel vette meervoudig onverzadigde zuren, die snel bederven als ze niet op de juiste manier worden bewaard. En dan doet het pijn aan de lever. Over de hele wereld worden de pitten van gepelde walnoten geëvacueerd voor opslag. Dit beschermt ze tegen oxidatie. Maar onze handelaren openen deze pakketten vaak lang voordat ze verkopen. Wat zijn de voordelen van 150 gram noten per week?

Dat is wat ras betekent

Er zijn nu meer dan 300 verschillende soorten noten in de wereld. Hun nieuwe soorten worden gemaakt op basis van de regio waarin ze zullen worden gekweekt. Tot nu toe zijn er geen walnotenboomgaarden in Kazachstan als zodanig. Er zijn slechts kleine gebieden in Almaty, Shymkent, Saryagash en in de buurt van de Kaspische Zee. Hoewel hun industriële teelt vrij reëel is. Walnoten worden bijvoorbeeld al heel lang geteeld in het Ili-stroomgebied in Xinjiang, China. De klimatologische omstandigheden naast de bergen van ons land vallen daarmee samen. De kans bestaat dat aan deze kant van de bergen de noten wortel schieten en goed vrucht dragen. En dan kan Kazachstan exporteur van deze producten worden..

– In april 2017 werd in het dorp Turgen in de regio Almaty onze eerste demonstratietuin aangelegd, waarin verschillende soorten walnoten en hazelnoten werden verzameld, – zegt Elena KURGANOVA, medewerker van de Vereniging van producenten en verwerkers van noten en bessen. – De rassen zijn meegenomen uit Italië, China, Oekraïne en Moldavië. Nu kijken we naar ze. Welke zullen de winter overleven en vorst goed terugbrengen, we zullen aanbevelen ze in Kazachstan te planten..

Afvalvrije boom

– Het doel van de vereniging, – blijft Elena Kurganova, – bereiken, zodat in Kazachstan alleen rassen van noten groeien, waarvan de vruchten en pitten dezelfde vorm en hetzelfde gewicht hebben. De rol wordt gespeeld door de dikte van de schil, de hoeveelheid vet in de pit, de scheiding van de pit van de schaal en vele andere factoren. De tuinen werden hier oorspronkelijk aan het einde van de 19e en 20e eeuw aangelegd. Een deel van de zaailingen is geïmporteerd uit Rusland. Vlakbij ligt ook Kirgizië, waar al eeuwenlang wilde walnotenboomgaarden groeien.

Er is Talgar-walnotenboomgaard in de regio Almaty. Het werd tijdens de Grote Patriottische Oorlog door enthousiastelingen geplant, zoals blijkt uit de plaat die daar is bevestigd. Achter Mount Koktobe is Shandurova Grove.

Er is een variëteit, de zogenaamde ravennoot, die door kraaien en eksters naar nieuwe plaatsen wordt gedragen. Arrays van dergelijke bomen zijn te vinden in de bergen van Kirgizië. Vogels selecteren intuïtief gevuld fruit van de hoogste kwaliteit. En als ze onderweg verliezen, worden de zaailingen van deze noten erg sterk. Maar zelfs dit maakt ze niet rassen..

“Een ander doel van de vereniging”, zegt Kurganova, “is niet alleen om noten te telen, we krijgen natuurlijk een goede prijs om ze te kweken, maar het doel is om ze volledig te verwerken. Alles wat in deze plant kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld, groene walnotenjam wordt goed geproduceerd in Oezbekistan. Ze hebben het daar hun hele leven gebrouwen. Het heeft een zeer hoog jodiumgehalte. En dit is een heel handig product voor onze regio. We hopen dat onze fabrikanten de voorbereiding ook op industriële basis zullen zetten. Bovendien blijven gehakte geplette noten goed in honing. Walnoten zijn goed voor de gezondheid van de bloedvaten

– Wat honing met noten geeft?

– Stel je voor: honing is een enorme hoeveelheid macro- en micro-elementen plus vitamines. En noten zijn hetzelfde plus boter. Wat gebeurt er als je alles bij elkaar zet? Bovendien wordt al deze massa zeer lang opgeslagen, oxideert niet, met behoud van een hoge energiewaarde. Het belangrijkste is om het in een glazen container te bewaren..

Noten zijn ook een goede kleurstof, donkerbruin van kleur. Het wordt gebruikt in de chemische industrie en de schaal wordt gebruikt in de cosmetische industrie. We gebruiken de schaal als bakpoeder voor aarde. En geplette en geperste schelpen worden gebruikt om meubels van te maken.

Er zijn vijf soorten noten gepland om in Kazachstan te worden verbouwd: walnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten en pecannoten. Voor Zuid-Kazachstan zijn dit alle vijf variëteiten, voor de regio’s Almaty en Kyzylorda – alleen walnoten en hazelnoten.

– Waarom noten, we hebben nog veel andere voordelen voor het verbouwen van gewassen?

– Ten eerste kunt u bij het kweken op onze grond gebruik maken van ongemakken en bergachtig terrein. De noot trekt niets uit de grond, integendeel, hij maakt de grond los. Als de landing in de bergen is, zullen er geen aardverschuivingen zijn. En dit is een investering met een laag risico.

Als u 100% rassenzaailingen heeft geplant, alle voorwaarden voor planten en snoeien hebt gevolgd, dan kunt u er 100% zeker van zijn dat het resultaat zal zijn.

En dan, bij nul temperatuur, worden hele noten maximaal twee jaar bewaard. Het is kostenbesparend. Als de bomen niet dicht geplant worden, maar in vierkanten van 10 bij 10 of 12 meter, dan draagt ​​de walnoottuin zeker 40 jaar vrucht..

Main Navigation