Site Loading

Als je pijnlijke schaamlippen hebt, kun je er niet op rekenen dat de onaangename gewaarwordingen vanzelf verdwijnen. Elk ongemak in het gebied van de schaamlippen en vagina moet dienen als een signaal om naar de dokter te gaan..

Een aandoening waarbij de schaamlippen (of beide) gezwollen en pijnlijk zijn, kan worden veroorzaakt door de volgende redenen:

1. U heeft een ontsteking van de schaamlippen of vulvovaginitis ontwikkeld. Het komt om verschillende redenen voor die verband houden met weefselirritatie veroorzaakt door het wrijven van de uitwendige geslachtsorganen met linnen, irritatie door afscheiding of infectie met vuile handen tijdens masturbatie.

Symptomen van vulvovaginitis: jeukende, gezwollen schaamlippen en pijn bij het plassen en lopen, er is merkbare roodheid. Er kan een stinkende geelgroene afscheiding aanwezig zijn.

2. Lijsters, ze is candidiasis. Deze ziekte tast het slijmvlies van de schaamlippen en vagina aan. De veroorzaker van deze ziekte, de gistachtige schimmel Candida, is normaal gesproken een natuurlijke bewoner van de microflora van de vagina en andere menselijke organen (maagdarmkanaal, mondholte, uitscheidingssysteem). Maar als, als gevolg van de werking van enkele interne of externe factoren, het aantal Candida-micro-organismen overheerst in de microflora, ontwikkelt zich candidiasis.

Symptomen
spruw: de schaamlippen zijn geïrriteerd en pijnlijk, na seks en tijdens het zijn er pijnlijke gevoelens in de vagina, er is een merkbare roodheid van het slijmvlies, er verschijnt afscheiding – leucorroe – met een karakteristieke kaasachtige textuur en een zure geur. Het aangetaste slijmvlies verbrandt, jeukt en jeukt.

3. Als de pijn in de schaamlippen geconcentreerd is bij de ingang van de vagina, kan dit vulvodynie zijn. Deze moeilijk te diagnosticeren ziekte kan echter alle geslachtsdelen omvatten. Pijnlijke gevoelens worden veroorzaakt door een constante ontsteking van de zenuwuiteinden in de vulva. Een infectieziekte, chronische candidiasis en langdurige antibioticabehandeling kunnen deze pijnlijke aandoening veroorzaken. Bepalen dat dit precies vulvodynie is, is nogal moeilijk, de diagnose wordt gecompliceerd door de gelijkenis van symptomen met andere ziekten. Als de diagnose onnauwkeurig is, kan een vrouw psychologisch trauma oplopen als haar ziekte wordt gediagnosticeerd als een SOA, of zelfs onnodige medicamenteuze behandeling.

Symptomen van vulvodynie: chronische ontsteking en pijn in de schaamlippen, elke aanraking, of het nu gaat om maandverband of tampons op menstruatiedagen, fietsen, seks, veroorzaakt ernstige branderigheid en pijn.

4. Ontsteking van de Bartholin-klieren. Bartholinitis treft een grote klier in de vestibule van de vagina en veroorzaakt zwelling en pijn in de schaamlippen. Geblokkeerde en ontstoken klieren van Bartholin zijn gepaarde organen, één op elk van de schaamlippen. Bartholinitis verstoort de normale werking van de klieren – het vrijkomen van smeermiddel. Artsen vinden het moeilijk om een ​​ondubbelzinnig antwoord te geven op de vraag naar de redenen voor de ontwikkeling van bartholinitis, het uiterlijk wordt toegeschreven aan het effect van verschillende micro-organismen – gonococcus, stafylokokken en anderen.

Symptomen van bartholinitis: Kortom, bij deze ziekte zijn de schaamlippen pijnlijk na seks en tijdens het vrijen. Zelfs tijdens het proces van toenemende seksuele opwinding, voelt de patiënt een kloppende pijn die haar enkele uren niet zal verlaten. Afdichtingen kunnen duidelijk zichtbaar zijn op de schaamlippen bij de vagina..

5. Gardnerellose. Een van de soorten vaginale dysbiose veroorzaakt door het micro-organisme Gardnerella vaginalis. Het belangrijkste kenmerkende teken van het voorval

gardnerellose wordt bij het gewone volk genoemd "haring geur" – afscheiding in de vorm van schuim of heldere vloeistof met de geur van ontbindende vis. Het wordt veroorzaakt door de dampen van trimethylamine en cadaverine die worden uitgescheiden door anaërobe bacteriën..

Symptomen van de ziekte: jeuk en pijn in het vaginale gebied en de ingang ervan, afscheiding van transparant naar grijsgroen, moeite met plassen.

Specialisten om pijn in de schaamlippen te helpen verlichten:

Vaginale pijn. Waarom de vagina pijn doet Vaginale pijn is zeker niet de laatste in de lijst met de meest formidabele bedreigingen voor de gezondheid van een vrouw. Bovendien is de oorzaak van dergelijke pijn vaak vrij moeilijk te identificeren, en een onnauwkeurige diagnose, zelfmedicatie of zelfs het negeren van dit zeer delicate probleem kan leiden tot onomkeerbare gevolgen en tot nog grotere gezondheidsproblemen. De aard van vaginale pijn kan sterk variëren. Het kan zijn:

Pijn geassocieerd met jeuk en afscheiding. In dit geval ligt de reden meestal in de infectie van het urogenitale systeem.

Pijn die optreedt tijdens of na seks.

Pijn die verergert door bloeden of, omgekeerd, tijdens de menopauze.

Pijn, waarvan het echte epicentrum in het rectum is, en sensaties zeggen dat de vagina pijn doet.

Pijn die voortkomt uit psychische problemen.

Wat is vulvovaginale pijn?

Het concept van Vulvar Pain omvat een aantal eerlijke definities. Vulvovaginale pijn wordt gedefinieerd door:

Vulvodynia – een ziekte die zonder reden vulvovaginale pijn veroorzaakt.

Pijn in de vagina en het gebied van de vestibule, die niet gehecht zijn aan geslachtsgemeenschap en die zich manifesteren in vulvovaginitis, tumoren, trauma en dermatologische aandoeningen in de vagina en vulva.

Vaginisme, dat wil zeggen pijnlijke spasmen van de spieren van de vagina en de vestibule die gepaard gaan met het inbrengen van een penis, vaginale tampon of vinger in de vagina. Deze pijnen bij de ingang van de vagina hebben een geconditioneerd reflexkarakter en zijn niet het gevolg van de pathologie van de vrouwelijke geslachtsorganen..

Dyspareunie (dyspareunie), dat wil zeggen pijn in de vagina en in de vulva tijdens geslachtsgemeenschap, evenals ervoor en erna. Strikt genomen is dyspaurenie slechts een klinische manifestatie van een grote verscheidenheid aan ziekten, waaronder de bovengenoemde: vaginisme en vulvodynie..

Pijn in de vagina tijdens seks gaat in de meeste gevallen gepaard met ernstige problemen die direct verband houden met gynaecologische of zelfs psychische aandoeningen. Tegelijkertijd verliest de vrouw, ongeacht de oorzaken van pijn, het verlangen om seks te blijven hebben. Wrok en ruzies, verbroken relaties en gezinnen zijn op hun beurt het resultaat van de weigering om seks te hebben..

Pijn in de vagina die het voorspel voor seks of de geslachtsgemeenschap zelf vergezelt, wordt vaak gekenmerkt als "snijden" en "brandend". Ze zijn onderverdeeld in verschillende typen:

Oppervlakkige pijn – pijn waarbij de ingang van de vagina en het gebied van de buitenste, evenals de binnenste schaamlippen, pijn doet tijdens geslachtsgemeenschap. Dezelfde soort pijn kan in sommige gevallen zo ernstig zijn dat een vrouw die eraan lijdt aanzienlijk ongemak voelt tijdens het inbrengen en verwijderen van een hygiënische tampon, zittend op een harde ondergrond en fietsen, tijdens een gynaecologisch onderzoek. Tijdens dit laatste kan de arts, onbewust, bij het onderzoeken van de pijnlijke plek met een vochtig wattenstaafje, zelfs pijn veroorzaken van dezelfde intensiteit als de pijn die optreedt tijdens seks. Oppervlakkige vaginale pijn komt vaker voor dan andere..

Diepe pijn – pijn waarbij de vagina pijn doet na seks of tijdens het ergens in de diepte, in de onderbuik, en die zich vaak tegelijkertijd in het rectum, in het heiligbeen en ook in het perineum verspreidt. Diepe pijn heeft een drukkend, branderig en dof karakter; de meeste patiënten beschrijven het als een pijnlijke obstructie in de diepten van de vagina tijdens het inbrengen van de penis, vaginale tampon of vinger.

Postpartumpijn – pijn die zonder verklaarbare reden in de vagina optreedt, meestal bij vrouwen die borstvoeding geven en bij vrouwen die voor het eerst zijn bevallen. Postpartum vaginale pijn kan volgens verschillende onderzoekers 3 tot 12 maanden aanhouden. De gemiddelde looptijd is 5,5 maanden. Waarom doet de vagina pijn en met welke ziekten deze pijnen gepaard kunnen gaan?

De oorzaken van pijn in de vagina kunnen zijn:

1. Seksueel overdraagbare aandoeningen

Pijn in de vaginale opening kan een reactie zijn op de ontwikkeling en het verloop van ontstekingsprocessen in de slijmvliezen van het lichaam en de baarmoederhals, de aanhangsels, vagina en vulva, die op hun beurt werden veroorzaakt door lokale urogenitale infecties:

– genitale herpesvirussen;

– anderen. De weefsels van de ontstoken delen van de geslachtsorganen raken zelfs door lichte wrijving gewond, wat merkbaar ongemak en pijn in de vagina veroorzaakt. Bovendien kunnen ontstekingsprocessen in de weefsels van de geslachtsorganen zich ook manifesteren als jeuk en branderig gevoel in de vagina en vulva, overvloedige slijmafscheiding uit het geslachtsorgaan, soms met een vermenging van pus en soms met een onaangename
geur.

2. Ontstekingsziekten

Stagnatie van bloed in de bekkenorganen, wat vaak gepaard gaat met ontstekingsprocessen in de geslachtsorganen, is de reden dat de vagina pijn doet na seks. In de overgrote meerderheid van dergelijke gevallen kunt u de voltooiing van geslachtsgemeenschap met een orgasme vergeten..

3. Trauma en chirurgie

Pijn in de vaginale opening kan optreden als gevolg van trauma aan het perineum en de vagina, of het gevolg zijn van operaties tijdens de bevalling aan de uitwendige geslachtsorganen.

Verwondingen aan het perineum, de vagina, de baarmoederhals, namelijk hun breuk, treden vrij vaak op tijdens de bevalling, wanneer de spieren van het perineum en de vagina, die rechtstreeks het geboortekanaal vormen voor de doorgang van de foetus, bijzonder gestrest zijn. In een vrij groot aantal gevallen van gevaarlijke breuk van het perineum, ligamenten tijdens de bevalling, moet men zijn toevlucht nemen tot chirurgische ingrepen – dissectie van het perineum.

In gevallen van breuk tijdens de bevalling van de ligamenten die de baarmoeder ondersteunen, treedt vaak pijn op in de onderbuik op het moment dat de penis in de vagina wordt ingebracht..

4. Gebrek aan vaginale smering

Ongemak tijdens geslachtsgemeenschap, dat gepaard kan gaan met pijn, kan het gevolg zijn van onvoldoende vaginaal vocht tijdens de menopauze en tijdens hormonale veranderingen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen treden hormonale veranderingen op, gekenmerkt door onvoldoende productie van oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) tegen de achtergrond van borstvoeding, na de bevalling. In dit geval kunnen dystrofische veranderingen of slechte smering met een smeermiddel (smering) van het vaginale slijmvlies worden opgemerkt. De vaginale holte reageert niet op opwinding, blijft vernauwd en niet verlengd. Deze reactie verstoort het normale verloop van de omgang..

5. Psychische problemen

Psychologische spanning geassocieerd met persoonlijke angsten, negatieve seksuele ervaringen, irriterend partnergedrag, gebrekkige perceptie van concepten met betrekking tot seksualiteit en seks, evenals een elementair gebrek aan opwindende en ontspannende factoren voorafgaand aan geslachtsgemeenschap, leiden tot onvoldoende smering van het vaginale slijmvlies. Tegelijkertijd veroorzaakt wrijving van de penis irritatie van het slijmvlies.,

vergezeld van pijn in de vagina.

Vrouwen met psychische problemen kunnen in een vicieuze cirkel terechtkomen. De verwachting van pijn door het hebben van seks zelf veroorzaakt spanning in de spieren van de vagina en het uitblijven van een reactie van het lichaam op ziekteverwekkers, dat wil zeggen dat vaginale smering niet wordt geproduceerd. Dit leidt weer tot nog meer irritatie en een pijnlijk gevoel in de vagina tijdens geslachtsgemeenschap..

Vaginisme kan een andere belangrijke oorzaak zijn van spanning in de spieren van de vagina. Dit resulteert weer in vaginale pijn tijdens seks. De ontwikkeling van vaginisme kan gebaseerd zijn op zowel psychologische als fysieke factoren.

Wie te contacteren voor vaginale pijn?

Voor het antwoord op de vraag: "Waarom doet de vagina pijn??" het loont de moeite om contact op te nemen met artsen zoals:

Het kan voor deze specialisten echter behoorlijk moeilijk zijn om de exacte oorzaak van het ontstaan ​​van pijn in de vagina te achterhalen. In sommige gevallen moet u voor een diagnose een beroep doen op de diensten van verwante specialisten:

Gewrichtsanalyse helpt bij het nauwkeurig diagnosticeren en selecteren van het meest effectieve behandelprogramma gericht op het elimineren van de ware oorzaak van vaginale pijn.

Wat doet de clitoris pijn doen. Oorzaken van pijn in de clitoris

De clitoris doet om een ​​aantal redenen pijn, pijnlijke gevoelens kunnen worden veroorzaakt door de volgende ziekten:

1. Mechanische schade aan de clitoris veroorzaakt door harde hand of ruw aanraken met de mond kan pijn in de clitoris veroorzaken. Dit komt omdat overmatige druk in dit gebied een lichte bloeding kan veroorzaken. Zwelling treedt op, er verschijnt een klein maar zeer pijnlijk hematoom.

2. Onregelmatige hygiëne kan leiden tot irritatie en pijn in de clitoris..

3. Door zijn structuur heeft de clitoris enkele gemeenschappelijke kenmerken met de mannelijke penis, in het bijzonder is hij ook bedekt met een kleine huidplooi – de voorhuid. Tijdens geslachtsgemeenschap verschuift deze plooi voortdurend. In sommige gevallen is de voorhuid te groot en hoopt zich daaronder smegma op – weefseldeeltjes, afscheiding van klieren, enz. Hierdoor treedt irritatie op, wordt roodheid en pijn in de clitoris waargenomen. Voor dergelijke patiënten bevelen artsen besnijdenis aan, die op dezelfde manier wordt uitgevoerd als voor mannen..

4. Vaak doet de clitoris alleen pijn in het gebied van het hoofd, dit komt ook door het smegma dat zich onder de kap heeft opgehoopt. Om dergelijke omstandigheden te voorkomen, moet een vrouw het clitorisgebied zorgvuldig met schoon water spoelen, waarbij de kap lichtjes wordt opgetild..

5. De oorzaak van pijn in de clitoris kan een seksueel verworven ziekte zijn, zoals herpes. Veroorzaakt pijn en spruw (candidiasis).

6. Na de bevalling klagen sommige vrouwen ook over pijn in de clitoris. Dit vereist meestal geen medische tussenkomst en stopt na een paar weken..

7. De clitoris bevat veel zenuwuiteinden en is daardoor extreem gevoelig. In zo’n delicaat orgaan kun je zelfs bij cunnilingus pijn veroorzaken door te hard met je tong te drukken.

Als er pijn in de clitoris optreedt, moet u een gynaecoloog raadplegen.

Main Navigation